14. sjednica Izvršnog odbora HJS-a održana je u Splitu, 29. veljače, 2024. godine. Prije objave potvrđenoga zapisnika donosimo najvažnije informacije i odluke.
Sjednici su prisustvovali: Zlatko Taritaš predsjednik, Robert Sandalić dopredsjednik i članovi Ivica Dolenc, Toni Mlikota i Marin Paić. Opravdano odsutni članovi Gea Damjanović dopredsjednica, i Kazimir Ferenčić. Ostali prisutni: Edo Fantela predsjednik VZN-a i Ivo Jaić tajnik HJS-a. Sjednicu je otvorio i vodio predsjednik. 
Na početku sjednice potvrđuje se zapisnik prethodne sjednice i usvajaju se odluke donesene između dviju sjednica:
Primanje u članstvo JK Adria, Kastav
Zahtjev za primanje u članstvo sa usklađenom i kompletiranom dokumentacijom na dan 10.01.2024. je pravovaljan. JK Adria ispunjava uvjete za primanje u članstvo HJS-a sukladno Statutu HJS-a. Predsjednik kluba: Robert Scheidl, Adresa kluba: Miserkino 5, 51215 Kastav.
Realizacija prihoda HJS-a – naknade uz Kalendara HJS-a – dopisi klubova
Izvršen je uvid u rekapitulaciju izdanih računa za naknade – usporedba sa 2023. godinom te je zaključak da je broj regata približan kao i protekle godine.  Primaju se na znanje dopisi klubova JK Delfin i JK Biograd. Upućuje se klubove na odluke Skupštine koja je Financijskom planu predvidjela ove troškove sukladno odlukama Izvršnog odbora.
Usvajanje obveznih akata nacionalnih saveza temeljem Zakona o sportu
Hrvatski olimpijski odbor  usvojio je Pravilnik o stručnom nadzoru HOO-a, kojim se definira i kontrolira rad saveza na način da li su doneseni svi akti nacionalnih saveza definiranim Zakonom  o sportu. Slijedom navedenog HJS je dužan usvojiti navedene Pravilnike.
- Imenovanje stručnih pratećih osoba na velikim međunarodnim natjecanjima sukladno Pravilniku o dodjeli državne nagrade za vrhunska sportska dostignuća. Izvršni odbor usvaja popis pratećeg tima – djelatnih stručnih osoba  - posade Šime Fantela i Mihovil Fantela, te popis osoba pratećeg tima Martina Dolenca i Marije Dolenc.
Prateći tim – djelatne stručne osobe - posade Šime Fantela i Mihovil Fantela na Svjetskom  i Europskom prvenstvu klase 49er u 2024 godini te Olimpijskim igrama PARIZ 2024.: Edo Fantela Izbornik (glavni trener), Petar Cupač trener (tehnički savjetnik), Edi Stipić kondicijski trener, Damir Burčul (fizioterapeut) i izv. prof. dr. sc. Ivan Bačić, dr. med. specijalist opće kirurgije subspecijalist torakalne kirurgije.
Prateći tim – djelatne stručne osobe - jedriličara Martina Dolenca i Marije Dolenc za nastupe na Formula Kite European Championship 15.–24.03.24.; Worlds 2024 Semaine Olympique Française (French Olympic week) 20.–28.04.24.; Paris 2024 Olympic Games 26.07. – 11.08.24.: Ivica Dolenc (trener), Matej Filipi (kondicijski trener), Nataša Stefanovski (mentalni trener), Damir Burčul (fizioterapeut)
Izvršni odbor će žurno elektroničkim putem usvajati sve popise i moguće promjene popisa djelatnih stručnih osoba po jedriličarima i posadama kako pristignu tajniku u ured Saveza.
Članstvo HJS-a
Jedriličarski klub Sveti Ante iz Tučepa, sukladno Statutu,  obavijestio je Izvršni odbor o izlasku iz članstva Hrvatskog jedriličarskog saveza. Obavijest se prima na znanje.
 
Vijeće za natjecanje – prijedlozi i odluke
Nastup na OI Pariz 2024
Ostvarene norme – pravo nastupa u odnosu na kriterij HJS-a
Elena Vorobeva je na Europskom prvenstvu za klasu ILCA 6, održanom od 19. do 23. veljače, plasmanom na 4. mjesto ostvarila normu, kao jedina hrvatska jedriličarka u dotičnoj klasi, za nastup na OI Pariz. Prema prijedlogu Vijeća za natjecanje, Izvršni odbor potvrđuje Elenu Vorobevu kao jedriličarku koja će se uvrstiti u Program HOO evidentnih olimpijskih kandidata.
- Stručni rad do olimpijskih igara sa Elenom Vorobevom - Hrvatski jedriličarski savez sufinancirati će rad trenera Elene Vorobeve - Tonča Antunovića do kraja OI Pariz 2024 – ukupno 7 mjeseci (veljača – kolovoz) u visini iznosa mjesečne naknade za rad kvalitetnog trenera iz Programa angažiranja trenera HOO-a.
Logističke pripreme
Prima se na znanje novi dizajn brandiranja kontejnera HJS-a za OI Pariz od strane dizajnerice HOO-a. Sredinom svibnja kontejner će biti prevezen u Marseilles gdje će služiti kao logistička potpora svim članovima tima. Prije toga predsjednik VZN-a održati će sastanak sa svim članovima tima.
Meteorolog – član pratećeg tima - stručna osoba tima HJS-a nastup na OI Pariz 2024
U suradnji sa Centrom za izvrsnost HOO-a i DHMZ-a ostvarena je suradnja sa HJS-om, na način da će HJS prvi puta imati meteorologa u pratećem timu i klimatološku analizu izrađenu u Hrvatskoj u DHMZ-u. Odobrava se trošak kupnje meteorološke stanice (sa montažom) u iznosu od 2.000,00 € koja će biti montirana na kontejner HJS-a u Marseillesu. Odobravaju se putni troškovi i stručni rad meteorologa na regati u Hyeresu u visini iznosa do 2.500,00 €. Predsjednik Zlatko Taritaš će pregovarati u HOO radi pokrića ostalih troškova vezanih uz izradu klimatološke analize i stručnog rada meteorologa prema projekciji predsjednika VZN-a Ede Fantele. Ostali troškovi su 4.200,00 € - stručni rad izrade klimatološke analize triju autora: Dragoslav Dragojlović, Krunoslav Mikec i Lovro Kalin. 5.500,00 € - stručni rad i putni troškovi jednog meteorologa na OI Pariz 2024. i na pripremnoj regati u lipnju. Naknada ukupnog (brutto) troška stručnog rada je 200,00 € dan. Sveukupni trošak meteorologa sa analizom iznosi 14.200,00 €.
Snimatelj – u sastavu pratećeg tima reprezentacije HJS-a nastup na OI Pariz 2024
Prihvaća se ponuda RGB doo – snimateljice i montažerke Jelene Šindije u iznosu od 250,00 € za snimanje i 250,00 € za montažu po terminu bez PDV-a. Za snimanje svih 12 dana jedrenja na OI Pariz ukupan iznos sa PDV-om, iznosi 7.500,00 €. Snimateljici je potrebno osigurati  pokriće putnih troškova i smještaja. Odobrava se trošak snimateljice tri dana na regati u Hyeresu krajem travnja, kao probno snimanje i gdje bi se upoznala sa jedriličarskom reprezentacijom.
Potvrđuje se organizator izborne regate JK Senj u terminu 26.4.-28.4.2024.
Potvrđuje se kriterij za nastup na regati ILCA 6 u Hyeresu – prve dvije jedriličarke sa EP u Grčkoj.
Klasa Optimist - Usvaja se Plan rada klase Optimist – natjecanja i pripreme prihvaćenog od VZN-a do ranije utvrđenog troška do 50.000,00 €. Odobravaju se dodatna sredstva za klasu Optimist u visini od 10.000,00 € za ukupne (bruto) troškove vođe puta Tea Piasevolija na pripremama i nastupima reprezentacije u 2024. godini. Odobrava se trošak stručnog rada do 150,00€ na dan (bruto), Naknada uključuje korištenje vlastitog gumenjaka, prikolice i kombija.
 
Zahtjev za podrškom za održavanjem  EP IFCA Slalom
Izvršni odbor daje podršku članu JK Peliška jedra za organiziranjem Europskog prvenstva IFCA Slalom – u terminu od 17.do 22. lipnja 2024. godine.
 
Razno 
- Dopis Dominik Perković u vezi prepiske sa Vijećem zbora sudaca – prima se na znanje
- EUROSAF Sjednica 13.4.2024 – Balatonfüred, Mađarska – sjednici će prisustvovati Miroslav Bjelajac, predsjednik Vijeća zbora sudaca
- Daje se suglasnost članu JK Senj za apliciranje na natječaj Zajednice sportova u svrhu sufinanciranja izborne regate klase Optimist.
- Temeljem prijedloga klase i prijave za organizacijom prvenstva određuje se Jedriličarski klub Trogir kao organizator Prvenstva Hrvatske RU jedrilica klase Dragon Force 65 u rujnu 2024. godine.