16. sjednica Izvršnog odbora održana je u Poreču, 19. svibnja 2018. godine. Nakon utvrđivanja kvoruma i dnevnog reda sjednicu je otvorio i vodio predsjednik Zlatko Taritaš. Prije potvrde Zapisnika donosimo najvažnije informacije sa sjednice. Sjednici su prisustvovali: Zlatko Taritaš predsjednik, Gea Barbić dopredsjednica i članovi Ivica Dolenc i Robert Sandalić, Edo Fantela predsjednik Vijeća za natjecanje, Božidar Mihić, predjsednik JK Horizont i Alfredo Mendiković, član IO JK Horizont

Nakon utvrđivanja kvoruma i dnevnog reda, sjednicu je otvorio i vodio predsjednik. Na početku sjednice, domaćini su se osvrnuli na rad u JK Horizont proteklog desetljeća i zaključili kako je JK Horizont na dobrom putu (Mare Milić osvojila je 4.mjesto na nedavno održanom EP u Laseru 4,7), ali trenutno nedostaje jedriličarska tradicija u gradu. Predsjednik Zlatko Taritaš izrazio je želju da na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine Hrvatsku predstavjlaju četiri jedriličara iz Istarske županije, budući da sjeverni Jadran ima tradiciju ženskog jedrenja, a prema najnovijim informacijama s nedavno održane konferencije World sailinga jedrenje može opstati jedino ako se uvede jednaka zastupljenost oba spola.

Realizacija Financijskog plana HJS-a do 18. svibnja 2018. godine.
Realizacija se odvija u skladu sa planom i programom i na dan 18.5. plan priliva iznosi 36,18%, a izdataka 33,59%. Zabilježeno je trenutno povećanje novčanih sredstava u iznosu od 157.339,00 kn u odnosu na početak godine. Pregled je izrađen netom nakon početka jedriličarske sezone te su sredstva iz sportskog HOO programa tek krenula u realizaciju Druge stavke u planu odvijaju se redovno.

Dopis predsjednika Stegovne komisije – slučaj Kliba - nepoštivanje odluke
Izvršni odbor je informiran o situaciji, odluka se odgađa do iduće sjednicce, za koju će tajništvo pripremiti relevantnu dokumentaciju i zakonske okvire.

Organizacija PH OPT 2018 – JK Uljanik jedini kandidat
Izvršni odbor jednoglasno dodjeljuje organizaciju Prvenstva Hrvatske za Optimiste (kadeti U16) – pojedinačno, Jedriličarskom klubu Uljanik kao jedinom kandidatu. Datum održavanja: 13.-16.09. 2018. - 4 dana jedrenja. Iznos sufinanciranja: 20.000,00 kn.

Zaprimljene prijave po pozivu Izvršnog odbora za organizaciju regata Optimista do 12 Usvaja se i uvrštava u kalendar HJS-a, regata za klasu Optimist do 12 godina, organizatora JK Sveti Nikola u terminu 2. i 3. lipnja 2018 u Zagrebu.
Usvaja se i uvrštava u kalendar HJS-a, regata za klasu Optimist do 12 godina, organizatora JK Horizont u terminu 23. i 24. studenog 2018 u Poreču.
Refundacija sredstava za organizirane regate po pozivu Izvršnog odbora realizira se na način da klub organizator nakon natjecanja dostavi izvještaj sa regate sa rekapitulacijom troškova natjecanja sa svim računima i potvrdama uplata.

Pravilnik o registraciji - usklađivanje sa aktualnostima i GDPR-om.
Prima se na znanje prijedlog izmjene postojećeg pravilnika. Usvajanje pravilnika odgađa se do naredne sjednice i očekuje se očitovanje HOO-a o potrebnim izmjenama.

Troškovi sudaca na izbornim regatama klase Optimist
Slijedom usvojenog kriterija i odluke o financiranju određenog broja sudaca na izbornim regatama, u suradnji VZN-a i VZS-a sastavljen je popis sudaca kojima će se sufinancirati troškovi na ovim regatama. Klubovima je poslan popis sudaca koji su upoznati o načinu financiranja troškova za ove regate. Preostaje dogovor kluba i sudaca koji imaju slobodnog vremena za angažman na izbornim regatama.
Umjesto odluke iz kriterija Optimista koja glasi: Predsjednik Regatnog odbora i članovi protestnog odbora po izboru HJS‐a i o trošku HJS‐a uz mogućnost preporuke VZN‐a.
Usvaja se izmjena prema navedenom:
Predsjednici Regatnog i Protestnog odbora po izboru HJS‐a i o trošku HJS‐a uz mogućnost preporuke VZN‐a, kao i dio članova RO i OZP sa utvrđenog popisa VZS-a i VOP-a.
Ukoliko se nastavi sa ovim programom, sustav sufinanciranja bit će isti kao i kod PH, transferom sredstva na klub koji je dužan kasnije isplatiti troškove sudaca.

Predstojeća natjecanja (VZN)
SP Aarhus – u klasama Laser standard i Laser radial Hrvatska je dobila pravo za nastup troje takmičara. Jednoglasno je usvojen prijedlog VZN-a da treći reprezentativci budu Dominik Perković i Karla Šavar prema rezultatima na kriterijskim ljestvicama. Članovi reprezentacije Aarhus 2018:
LAS Tonći Stipanović, Filip Jurišić, Dominik Perković
FINN Josip Olujić, Nenad Bugarin, Milan Vujasinović
LRD Sandra Lulić, Anđela De Michelli Vitturi, Karla Šavar
KITE Martin Dolenc
49ER Šime Fantela / Mihovil Fantela
FX Enia Ninčević / Michaela De Michelli Vitturi
RSXM Luka Mratović
RSXW Palma Čargo
Rok za prijavu pratećih osoba je krajem lipnja. Svi zainteresirani trebaju se do 10. lipnja javiti u kancelariju HJS-a.
Uz reprezentaciju u Aarhus bi trebali putovati i snimatelj i novinarka Zrinka Grancarić. Troškove snimatelja podmirit će HJS, dok će troškovi novinarke biti podmireni od strane HJS-a i HRT-a.

WS Youth USA srpanj 2018 – jednoglasno se usvaja odluka VZN-a da na WS Youth 2018. u sastavu reprezentacije otputuju: 420 Ž: Antonia Kuštera i Ines Bašić, Laser Radial Ž: Karmen Perković, RSX Ž: Palma Čargo, 420 M: Matija Pintarić i Andrija Mavrin, Laser Radial M: Roko Copić ili Bruno Gašpić (na WS će putovati bolje plasirani na SP Laser Radiala u Kielu), RSX M: Rocco Hrvoj ili Stipe Rožić (bolje plasirani na SP), Vođa puta: Petar Cupać, Treneri: Marin Sirišćević i Teo Pisevoli

YOG Buenos Aires 2018 – normu za nastup na YOG izborili su RSX Ž: Palma Čargo i Kite: Martin Dolenc. Jednoglasno se usvaja prijedlog VZN da trener i vođa puta bude: Ivica Dolenc Ukoliko bude postojala opcija još jedne prateće osobe, putovat će i Marin Sirišćević.

Mediteranske igre 2018.
Odlučeno je da na MI 2018. hrvatsko jedrenje neće imati predstavnike.
London – predsjednik VZN-a izvjestio je članove IO-a o tijeku, zaključcima i sugestijama sjednice u Londonu na kojoj je poseban naglasak stavljen na izjednačavanje broja disciplina među spolovima.

Raspodjela preostalih sredstava iz redovnog programa – Budući da je Ivan Kljaković-Gašpić odustao od nastupa na natjecanjima i priprema za 2018. godinu, jednoglasno je usvojen prijedlog VZN-a o rasporedu dodatnih sredstava (375.000 kn) na jedriličare u programu HJS-a.

Vinjete – Izvršni odbor jednoglasno donosi odluku da se postojeća odluka o Vinjetama nadopuni odlukom kojom se klubovima organizatorima regate omogućuje naplata vinjete na licu mjesta.

Nova posada u klasi Nacra 17 – predsjednik Zlatko Taritaš izvjestio je članove IO o planovima novoformirane posade u klasi Nacra 17 čiji je glavni cilj nastup na OI 2024. u Parizu. Posadu će sačinjavati Karla Šavar i Igor Marenić, a trener posade bit će Theo Pizzul. Prvi treninzi planirani su u lipnju 2018.

Izvještaj s EUROSAF-a - predsjednik je informirao IO kako je na skupštini EUROSAF-a Hrvatsku predstavljao Miroslav Bjelajac koji je izabran u nadzorni odbor EUROSAF-a. JD Val iz Šibenika u rujnu će biti domaćin juniorskog Match Racea, a Hrvatska, odnosno Zagreb bit će domaćin skupštine EUROSAF-a u ožujku 2020.
Kratki video uradak za potrebe otvaranja SP u Aarhusu – zadužuje se (Ivica Dolenc ili kancelarija HJS-a) za izradu traženog videa za potrebe otvaranja SP-a.
Iduća sjednica IO-a – održat će se u tjednu 15.-20. lipnja u Zagrebu ili Splitu