23
Uto, Svi


U Sofiji, u Bugarskoj 18. ožujka održana je sjednica Skupštine Europskog jedriličarskog saveza – EUROSAFA. Nakon sedam godina vodstva umjesto Marca Predierija iz Italije, izabran je novi predsjednik Josep M. Pla iz Andore. Sastav Izvršnog odbora je slijedeći Tomasz Chamera (Poland), Timo Hass (Germany), Mar Castanedo (Spain), Pınar Coşkuner Genç (Turkey), Yana Dobzhitskaya (Russia), i Marco Predieri (Italy). Umjesto dugogodišnjeg glavnog tajnika Johna Frenda koji odlazi u mirovinu, ovu dužnost će obavljati Roland Regnemer iz Austrije.

Na slici s lijeva na desno : Marco Predieri, Timo Hass, Josep M. Pla, Mar Castanedo, Tomasz Chamera, Pınar Coşkuner Genç, Roland Regnemer.

Svečanost dodjele priznanja najuspješnijim hrvatskim jedriličarima u 2016. godini pod nazivom Veliki dan hrvatskog jedrenja, održana je u ponedjeljak u Zagrebu. Proslavi najuspješnije godine u povijesti obilježene prvim olimpijskim medaljama i nizom drugih medalja na velikim međunarodnim natjecanjima po svim uzrasnim kategorijama, prisustvovali su i bivši jedriličari olimpijci, osvajači medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, predsjednici i drugi djelatnici u prošlim sazivima tijela HJS-a kao i uglednici iz svijeta sporta i politike.Svečanost je protekla u znaku uspjeha sa Olimpijskih igara u Rio de Janeiru te su Šimu Fantelu, Igora Marenića i Tonča Stipanovića nazočni burno pozdravili. Šime Fantela: "Stvarno smo dirnuti kako ste nas dočekali. Ja i Igor još nismo odlučili o našoj budućnosti, ali znamo da sigurno imamo podršku naših kolega, Saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora. Štogod odlučili, ne bojimo se budućnosti" "Ja sam već u Riju obećao da u Tokijo idem po zlato. Bit ću iskusniji i spremniji za četiri godine, mada me čeka podosta rada i odricanja", riječi su Tonča Stipanovića.Predsjednik HJS-a Zlatko Taritaš uručio je posebno priznanje Hrvatskom olimpijskom odboru, te predstavnicima klubova olimpijaca Uskok, Labud, Mornar i Sveti Krševan.Svečanost su uveličali predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, državna tajnica za sport Janica Kostelić, te posebni izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar koji je treneru Jozi Jakeliću uručio Orden hrvatskog pletera.Proslavom Velikog dana hrvatskog sporta HOO-a u utorak, 20. prosinca, proglašeni su najuspješniji sportaši i treneri u 2016. godini po ocjeni Vijeća HOO-a. Jedriličari su dobili nagrade za najbolje i to u dvije kategorije.

U kategoriji najuspješnijeg sportskog para, štafete ili posade dodijeljene su dvije ravnopravne nagrade. Jedna je pripala Šimi Fanteli i Igoru Mareniću za olimpijsko i svjetsko zlato te europsko srebro, a druga veslačima Martinu i Valentu Sinkoviću za zlatno olimpijsko i europsko odličje te prvo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

U kategoriji najuspješnijeg trenera u 2016. godini, HOO je nagradu ravnopravno podijelio Edi Fanteli, Nikoli Braliću iz veslanja i Edisu Elkaseviću, atletika.

U Zagrebu će se u petak 26. studenog održati sjednica Izvršnog odbora na kojoj će između ostalog Izvršni odbor donijeti odluku o organizatorima PH za 2017. godinu.

U zadanom roku do 20.11. zaprimljene su slijedeće kandidature:

PH do 12: JK Galeb, JK Guc, JK Kvarner Rabac, JK Uljanik Plovidba

PH za kadete U17/U16: JK Postira

PH seniori i juniori: JK Val Crkvenica, JK Bura Makarska, JK Uskok Zadar

PH dvoboj: JK Val Šibenik

PH ORCi: JK Val Šibenik

PH IOM: JK Val Šibenik

Danac Kim Andersen izabran je za predsjednika na Glavnoj skupštini svjetske jedriličarske organizacije održanoj u Barceloni, između Carla Crocea, sad bivšeg predsjednika u mandatu 2012-2016. i Paula Hendersona, predsjednika u mandatu 1994.-2004.

Glavna Skupština izabrala je i novih sedam dopredsjednika: Jan Dawson (NZL), Torben Grael (BRA), Gary Jobson (USA), Quanhai Li (CHN), W Scott Perry (URU), Ana Sanchez (ESP) i Nadine Stegenwalner (GER).

Jedna od najvažnijih odluka World Sailing Skupštine je prijedlog koji će ići prema MOO-u: prijedlog je da iste olimpijske klase i discipline sa OI RIO 2016 budu i na OI Tokio 2020.