Svečanost dodjele priznanja najuspješnijim hrvatskim jedriličarima u 2016. godini pod nazivom Veliki dan hrvatskog jedrenja, održana je u ponedjeljak u Zagrebu. Proslavi najuspješnije godine u povijesti obilježene prvim olimpijskim medaljama i nizom drugih medalja na velikim međunarodnim natjecanjima po svim uzrasnim kategorijama, prisustvovali su i bivši jedriličari olimpijci, osvajači medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, predsjednici i drugi djelatnici u prošlim sazivima tijela HJS-a kao i uglednici iz svijeta sporta i politike.Svečanost je protekla u znaku uspjeha sa Olimpijskih igara u Rio de Janeiru te su Šimu Fantelu, Igora Marenića i Tonča Stipanovića nazočni burno pozdravili. Šime Fantela: "Stvarno smo dirnuti kako ste nas dočekali. Ja i Igor još nismo odlučili o našoj budućnosti, ali znamo da sigurno imamo podršku naših kolega, Saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora. Štogod odlučili, ne bojimo se budućnosti" "Ja sam već u Riju obećao da u Tokijo idem po zlato. Bit ću iskusniji i spremniji za četiri godine, mada me čeka podosta rada i odricanja", riječi su Tonča Stipanovića.Predsjednik HJS-a Zlatko Taritaš uručio je posebno priznanje Hrvatskom olimpijskom odboru, te predstavnicima klubova olimpijaca Uskok, Labud, Mornar i Sveti Krševan.Svečanost su uveličali predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, državna tajnica za sport Janica Kostelić, te posebni izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar koji je treneru Jozi Jakeliću uručio Orden hrvatskog pletera.Proslavom Velikog dana hrvatskog sporta HOO-a u utorak, 20. prosinca, proglašeni su najuspješniji sportaši i treneri u 2016. godini po ocjeni Vijeća HOO-a. Jedriličari su dobili nagrade za najbolje i to u dvije kategorije.

U kategoriji najuspješnijeg sportskog para, štafete ili posade dodijeljene su dvije ravnopravne nagrade. Jedna je pripala Šimi Fanteli i Igoru Mareniću za olimpijsko i svjetsko zlato te europsko srebro, a druga veslačima Martinu i Valentu Sinkoviću za zlatno olimpijsko i europsko odličje te prvo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

U kategoriji najuspješnijeg trenera u 2016. godini, HOO je nagradu ravnopravno podijelio Edi Fanteli, Nikoli Braliću iz veslanja i Edisu Elkaseviću, atletika.

U Zagrebu će se u petak 26. studenog održati sjednica Izvršnog odbora na kojoj će između ostalog Izvršni odbor donijeti odluku o organizatorima PH za 2017. godinu.

U zadanom roku do 20.11. zaprimljene su slijedeće kandidature:

PH do 12: JK Galeb, JK Guc, JK Kvarner Rabac, JK Uljanik Plovidba

PH za kadete U17/U16: JK Postira

PH seniori i juniori: JK Val Crkvenica, JK Bura Makarska, JK Uskok Zadar

PH dvoboj: JK Val Šibenik

PH ORCi: JK Val Šibenik

PH IOM: JK Val Šibenik

Danac Kim Andersen izabran je za predsjednika na Glavnoj skupštini svjetske jedriličarske organizacije održanoj u Barceloni, između Carla Crocea, sad bivšeg predsjednika u mandatu 2012-2016. i Paula Hendersona, predsjednika u mandatu 1994.-2004.

Glavna Skupština izabrala je i novih sedam dopredsjednika: Jan Dawson (NZL), Torben Grael (BRA), Gary Jobson (USA), Quanhai Li (CHN), W Scott Perry (URU), Ana Sanchez (ESP) i Nadine Stegenwalner (GER).

Jedna od najvažnijih odluka World Sailing Skupštine je prijedlog koji će ići prema MOO-u: prijedlog je da iste olimpijske klase i discipline sa OI RIO 2016 budu i na OI Tokio 2020.